Otopark Yönetmeliğinde Elektrikli Araç: Geleceğin Altyapısı ve Düzenlemeler
1411.2023

Otopark Yönetmeliğinde Elektrikli Araç: Geleceğin Altyapısı ve Düzenlemeler

Otopark yönetmeliğine günümüzde kullanımı artan elektrikli araçları dikkate alarak, birçok önemli değişiklik yapılıyor. Elektrikli araçlar çevre dostu ve ekonomik bir ulaşım seçeneği olarak giderek daha popüler hale geliyor ve bu nedenle otoparklarda bu trendi karşılamak ve elektrikli araç sahiplerinin araç kullanımını kolaylaştırmak amacıyla yönetmelikte yenilikler yapıyor.

Elektrikli Araçlara Yer Açma Zorunluluğu

Otopark Yönetmeliği değişikliğiyle, elektrikli araçlar için asgari zorunlu otopark adedi 20’den fazla olan yeni yapılacak binalarda, 1 Ocak 2023’e kadar en az yüzde ikiydi, fakat bu tarihten sonra yeni yönetmelik, bölge otoparkları, genel otoparklar ve AVM'lere ait otoparklarda en az yüzde 10 oranında elektrikli araçlar için ayrı park alanları olmasını gerektiriyor.

Şarj Altyapısı Zorunluluğu

2023'e kadar elektrikli araçlarda hızlı şarj kapasitesi zorunluluğu aranmıyordu. Bu, otoparkların mevcut şarj altyapısını yükseltme sürecine daha fazla zaman tanındı. Büyük AVM'lerde hızlı şarj kapasitesine sahip şarj üniteleri kurulumu şart haline geldi. Fakat, 2023’den sonra elektrikli araçlar için düzenlenen otoparkların yanı sıra AVM’ler dışında elektrikli araç otoparkı bulunan bir çok yere şarj istasyonu zorunluluğuda getirildi.

Şarj Ücretleri ve Tarifeleri

Elektrikli araç otoparklarında şarj hizmeti veren işletmeler, şarj ücretlerini ve tarifelerini belirlerken yönetmeliklere uymak zorundadır. Yönetmeliğe göre, şeffaflık ve tüketici koruması önemli bir vurgudur.

Şarj İstasyonlarının Erişilebilirliği Ve Standartları

 Elektrikli araç sahipleri için otoparklardaki şarj istasyonlarının kolayca erişilebilir olması önemlidir. Otopark yönetmeliği, bu istasyonların stratejik olarak konumlandırılmasını ve kullanılan şarj altyapısının belirli standartlara uygun olmasını gerektirebilir. Bu, güvenlik ve performansı artırır.

Standart Zorunlu Otopark Alanları ve Alan Sınırı

80 m2'ye kadar olan daireler için 1 adet otopark yeri zorunlu olacak. 80-120 m2 arası her iki daire için 1 adet otopark yeri gerekecek. 120-180 m2 arası her daire için 1 adet ve 180 m2'nin üzerinde her daire için 2 adet otopark yeri zorunlu hale gelecek.

Ayrıca, dükkanlar, mağazalar ve bankalar için her 40 m2 için 1 otopark yeri gerekecek. Marketler için 30 m2, büro binaları için 50 m2'ye çıkacak. Endüstri bölgeleri için ise 500 m2 alan sınırı belirlenecek.
Bu yeni düzenlemelerle, otoparklar elektrikli araçların artan taleplerine cevap verirken, daha iyi bir otopark altyapısı oluşturacak ve taşıt sahiplerine daha fazla seçenek sunacak.