Karbon Ayak İzi Nedir?
1206.2023

Karbon Ayak İzi Nedir?

Bireylerin ve kuruluşların faaliyetleri sonucunda atmosfere sera gazı yayılır. Yayılan sera gazlarının karbondioksit olarak ortaya çıkmasına karbon ayak izi denir. Kısaca, insanlar tarafından ortaya çıkan emisyon faaliyetlerinin ve çevremize bilinçli veya bilinçsiz verdiğimiz zararları sera gazı emisyonu ile bu emisyonu da karbondioksit cinsinden karşılığı olan karbon ayak izi ile ifade edebiliriz.

Karbon Ayak İzi Nasıl Hesaplanır?

Günümüzde karbon ayak izleri kolaylıkla hesaplanmaktadır. Bireysel karbon ayak izini hesaplamak için web sitelerinden ücretsiz olarak yararlanılabilmektedir. Bu siteler beslenme alışkanlıkları, elektrik ve elektrikli aletlerin kullanımları ile alakalı sorular sorarak karbon ayak izinizi hesaplamaya çalışırlar.

Günlük hayatta aklımıza bile gelmeyecek şeyler, alışveriş alışkanlıklarımız, eğlence stillerimiz, evimizin büyüklüğüne kadar birçok faktör karbon ayak izini etkilemektedir.
Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli’ne göre, bazı veriler ile emisyon oranını hesaplayabiliriz. Bu veriler: Yakıt tüketim miktarı ve emisyon faktörü olarak iki ana veriye ihtiyaç duyar ancak kurumlara özgü parametreler için;

  • Yakıtın tipi
  • Çalışma koşulları
  • Ekipmanların kalitesi, düzenli kontrol gibi faaliyetlerin bilgilerine ihtiyaç duyar.

Bu web siteleri aracılığıyla karbon ayak izinizin ortalamanın üstünde olup olmadığını öğrenebilir, azaltmak için önerileri görebilirsiniz.

Karbon Ayak İzini Azaltmanın Yolları Nedir?

Kişisel olarak seyahatlerimiz, kullandığımız araçlar, evlerdeki enerji tüketimimiz gibi unsurların hepsi karbon ayak izini etkilemektedir. Aşırı karbon ayak izi üretimi iklim değişikliği ve küresel ısınma gibi problemlerin büyümesine yol açmaktadır. Bu problemleri azaltmak için işe karbon ayak izimizi azaltarak başlayabiliriz.

Karbon ayak izini azaltmanın yollarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Yakın mesafeler için araba kullanmak yerine bisikleti tercih edebilir veya yürüyebiliriz.
  • Bir ailede birden çok araba kullanımı varsa hem trafiği hem karbon ayak izi kullanımı azaltmak amacıyla araçlarımızda birden fazla kişiyle seyahat edebiliriz.
  • Ev içerisinde kullandığımız elektronik ürünleri daha etkili ve verimli kullanabilir, enerji verimliliğine dikkat edebiliriz.
  • Sığır ve kümes hayvanları tüketimi karbon ayak izi salınımında etkin rol oynar. Diyetimizde et ürünlerine daha az yer verebiliriz.
  • Ulaştırma sürecinde ortaya çıkan enerji ve yakıt tüketimini azaltmak için yerli gıdaları tercih edebiliriz.
  • Atıklarımızı ayırarak ve geri dönüşüme dikkat ederek karbon ayak izi salınımını büyük ölçüde azaltabiliriz.

Karbon Azaltım Sertifikası Nedir?

Karbon azaltım sertifikaları, tüketim sonucu ortaya çıkan karbondioksit emisyonlarının azaltımını ifade eder. Temiz enerjilerin üretilmesi ile sertifikalar oluşturularak sera gazı salınımlarının temiz enerji salınımıyla dengelenmesi beklenir. Yeşillendirme çalışmaları da bu sertifikaları kapsar. Firmalar, ürettikleri temiz enerji miktarına karşılık karbon azaltım sertifikası alırlar.

Hepimizin farklı ayak izleri olduğu gibi doğanın da elbette bir izi var. Bizler, somut olarak kendi izimizi görebiliriz ama doğaya verdiğimiz zararı somut olarak göremeyiz. Bu sebepten doğaya ve dünyaya verdiğimiz zararın farkında olmak zor olabilir.

Bizler eylemlerimizin ve sonuçlarının farkında olmalı, yaşadığımız doğayı ve sistemimizi korumak için kendi üzerimize düşen görevi yapmalıyız. Unutmayalım ki belki bizler tek başımıza dünyayı değiştiremeyiz fakat dünyanın değişmesi ve daha yaşanabilir hale gelmesi için kaynaklarımızın kullanımı hakkında çevremizden başlayarak toplumun bilinçlenmesini sağlayabiliriz.