Elektrikli Otomobil Pilleri Hakkında Bilmediğiniz 5 Şey
1103.2024

Elektrikli Otomobil Pilleri Hakkında Bilmediğiniz 5 Şey

Geleceğin elektrikli mobilite olduğuna dair çok az şüphe var. Elektrikli araç (EV) satışları son birkaç yılda hızla arttı ve elektrikli arabalar artık dünya çapında yollarda yaygın olarak görülüyor.

Yine de elektrikli arabalar birçok sürücü için alışılmadık bir deneyim olmaya devam ediyor ve insanlar birçok yönüne, özellikle de bataryaya ilişkin anlaşılır şüpheleri ve endişeleri paylaşıyor.

Bir EV pilinin gerçekte ne kadar ağır olduğu, ne kadar dayanabileceği veya nasıl yeniden değerlendirilebileceği veya geri dönüştürülebileceği gibi konular olsun, bu makale elektrikli araç pilleri hakkında bilmediğiniz 5 gerçeği keşfedeceksiniz.

A-) Elektrikli Araç Pilleri Çok Ağırdır

Elektrikli araç içten yanmalı motorlu araçlara göre daha ağır olduğunu duymuş olabilirsiniz; bu doğrudur ve büyük ölçüde akülerinin bir faktörüdür. EV pilleri yaklaşık 454 kg (1.000 pound), daha büyük modellerin ağırlığı 900 kg (2.000 pound) ve hatta bazılarının ağırlığı 1.800 kg (4.000 pound) kadardır.

Ancak bataryalarından ağırlık alırken, içten yanmalı motorlara göre çok daha küçük ve daha hafif motorlar sayesinde bu fazla ağırlığın bir kısmını kaybediyorlar.

Ek olarak, modern elektrikli arabalar geleneksel malzemeleri magnezyum ve alüminyum alaşımları, karbon fiber ve polimer kompozitler gibi hafif malzemelerle değiştiriyor. Bunların tümü aracın brüt ağırlığını %50'ye kadar azaltabiliyor .

Ancak daha ağır bir akü kötü bir şey değildir. Bir EV'nin aküsünden gelen ilave ağırlık aslında güvenliğin, yol tutuşun ve sürüş özelliklerinin iyileştirilmesine yardımcı olur. EV pilleri genellikle şasinin altına yerleştirildiğinden arabanın ağırlık merkezini düşürür ve yolda çok daha dengeli olmalarını sağlar.

Bu, elektrikli araçların özellikle yüksek hızlarda veya ıslak ve kaygan koşullarda dönüş sırasında daha az gövde yuvarlanması yaşadığı anlamına gelir. Elektrikli araçların kullanımı kolaylaştırmanın ötesinde, en tehlikeli çarpışma türlerinden biri olan kaza durumunda devrilme olasılığı da çok daha düşük. 2020 yılında yapılan araştırmada, araçların takla attığı kazalar tüm araç yolcularının ölümlerinin yüzde 30'unu oluşturduğu gözlemlenmişti.

B-) EV Pilleri Evlere ve Şebekelere Güç Sağlayabilir ve Güneş Enerjisi Kullanarak Şarj Edilebilir

Muhtemelen elektrikli araç akülerini, içinde bulundukları arabayı sürmek için enerji depolamak ve sağlamak bağlamında düşünüyorsunuz. Temel amaçları bu olsa da elektrikli araç aküleri evlere ve hatta elektrik şebekesine güç sağlama konusunda büyük bir potansiyele sahip. Ayrıca, güneş enerjisi üretiminden elde edilen yenilenebilir enerjiyi de depolayabilirler.

Elektrikli araçları elektrik depolamak için kullanmanın neden değerli olduğunu anlamak için şu istatistiği göz önünde bulundurun. Ortalama olarak bir araba, zamanının yalnızca yüzde 4'ünü yol üstünde geçirir. Bu, zamanın geri kalan yüzde 96'sında sadece park edilmiş ve durmuş olduğu anlamına gelir.

Araçtan şebekeye (V2G) ve araçtan eve (V2H), eviniz veya şebekeniz için değer sağlarken bu boşta kalma süresinden yararlanmanın bir yolunu yaratır. Kısacası V2G ve V2H, aracınızın pilini küçük ölçekli bir elektrik depolama çözümü olarak etkili bir şekilde kullanarak geçici olarak şebekeye veya evinize güç iletmesine olanak tanır.

Çift Yönlü şarj

V2H, kullandığınız cihazlara bağlı olarak 12 ila 20 saat arasında güç sağlayarak elektrik kesintisi durumunda EV'nizin eviniz için yedek elektrik kaynağı olarak hareket etmesine olanak tanır.

V2H ayrıca, değişken bir tarifeniz varsa, arabanızı fiyatların daha ucuz olduğu yoğun olmayan saatlerde şarj ederek ve bu enerjiyi yoğun zamanlarda evinize enerji sağlamak için kullanarak, daha yüksek elektrik tarifelerinden kaçınarak elektrik faturanızdan tasarruf etmenize de olanak tanır.

Araçtan Şebekeye (V2G)

V2G, aynı faydaların çoğunu tüm elektrik şebekesi düzeyinde sağlar. Örneğin enerji sağlayıcıları yoğun olmayan saatlerde fazla enerji üretimini depolamak ve elektrik talebi arttığında bu gücü şebekeye geri beslemek için yüzlerce veya binlerce park edilmiş elektrikli aracı kullanabilir.

Hem V2G hem de V2H hâlâ geliştirilme aşamasındadır ve geniş ölçekte kullanıma sunulmaları muhtemelen birkaç yıl daha alacaktır. Halen devam eden ve umut verici sonuçlara sahip birçok V2G ve V2H projesi bulunmaktadır.

Güneş enerjisi depolama

Evinizde kurulu güneş panelleri varsa bunları EV'nizi şarj etmek için kullanmak, elektrik maliyetlerinden tasarruf etmenin ve arabanıza güç sağlamak için kullanılan enerjinin sürdürülebilir bir şekilde üretilmesini sağlamanın harika bir yolu olabilir.

Arabanızı yenilenebilir enerji kullanarak şarj etmek, güneş panellerinize takmak kadar basit olmasa da muhtemelen güneş panellerinizin ürettiği elektriği EV'niz için kullanılabilir bir forma dönüştürmek için gereken ekipmanın çoğuna zaten sahipsiniz. Güneş enerjisinin tek başına EV'nizi tam olarak şarj etmesi pek mümkün olmasa da şebekeden çektiğiniz enerjiyi azaltabilir.

C-) EV Pillerinin Ömrü Düşündüğünüzden Daha Uzun

Hepimiz bu deneyimi yaşadık: Yeni bir telefon veya dizüstü bilgisayar satın alıyorsunuz ve pil ömrü çok iyi. Ancak birkaç yıllık kullanımdan sonra pilinin ömrü giderek azalıyor, öyle ki fark edilebilir hale geliyor ve günlük kullanımınızı etkiliyor.

O halde, menzil endişesinin yanı sıra elektrikli araç pilinin erken bitmesi korkusunun da potansiyel EV sürücüleri için ana endişelerden biri olması şaşırtıcı değil. Ancak bu endişe çoğunlukla yersizdir: EV pilleri ortalama 15-20 yıl, buna karşılık bir arabanın ortalama ömrü yalnızca 12 yıldır.

Pilin mümkün olduğu kadar uzun süre dayanmasını sağlamak için elektrikli araçlarda, pil hücrelerini koruduğundan emin olmak amacıyla şarj ve deşarjı kontrol eden yerleşik pil yönetim yazılımı (BMS) bulunur.

Araç pil ömrünü en üst düzeye çıkarmak için benimseyebileceğiniz en iyi uygulamalar da vardır. Örneğin pilinizi günlük kullanım için yüzde 20 ila 80 arasında şarjlı tutmak, aşırı sıcak veya soğukta şarj etmekten kaçınmak ve her gece şarj etmemek.

D-) EV Pillerinin İkinci Bir Ömrü Vardır

Bir EV ömrünün sonuna ulaştığında içindeki pilin bittiği anlamına gelmez. Nissan'a göre, yıllar süren yoğun kullanımdan sonra bile eski EV pilleri orijinal kapasitelerinin çoğunu (yüzde 60 ila 70 arasında) koruyor. Bu, bir EV'ye güç sağlamak için yeterli olmasa da yine de daha az enerji yoğun kullanımlar için kullanılabilir.

Örneğin Amsterdam'daki Johan Cruijff Arena, eski Nissan Leaf pillerini 3 megawatt'lık bir depolama çözümüne dönüştürerek yedek güç sağladı ve etkinlikler sırasında enerji talebinde meydana gelen zirvelerin yumuşatılmasına yardımcı oldu.

İleriye baktığımızda, V2G ve V2H teknolojisi ön plana çıktıkça eski EV pillerinin evler, işyerleri ve bir bütün olarak elektrik şebekesi için elektrik depolama çözümleri olarak büyük bir potansiyeli var.

E-) EV Pilleri Geri Dönüştürülebilir 

Ne kadar dayanıklı veya uzun ömürlü olursa olsun, en iyi EV pili bile bir noktada kullanım ömrünün sonuna ulaşacaktır. Artık yeniden kullanılamadığında veya yeniden kullanılamadığında eski bir EV pili için geri dönüşüm en iyi seçenektir.

Neyse ki EV pilleri, ham maddelerin yüzde 95'e kadar geri kazanılıp yeniden kullanılmasına olanak tanıyan yeni geri dönüşüm çözümleri ile geri dönüştürülebilir. Bu malzemelerin birçoğunun kaynağının zor olması veya önemli bir çevresel ve sosyal etkiye sahip olması nedeniyle geri dönüşüm, bu malzemelerin çöplükte israf edilmek yerine tedarik zincirine geri beslenmesini sağlamak için önemli bir araçtır.

Geri dönüşüm hâlâ enerji gerektirse de sıfırdan bir pil üretmek için gereken enerjiden çok daha az, hatta çok daha sürdürülebilir.