Elektrikli Araçlarda Güvenlik
2803.2023

Elektrikli Araçlarda Güvenlik

Elektrikli araçlar, daha az hareketli parçaya sahip olmasından dolayı araç bakım masrafları düşüktür. Ancak bu durum araçların tek başına avantajlı olduğunu göstermez. Fakat fosil yakıt kullanan araçlarla kıyaslandıkları zaman daha az hareketli parçaya sahip olmaları ve yanıcı yakıt kullanmamaları nedeniyle geleneksel içten yanmalı motorlara göre daha güvenlidir.

Elektrikli Araçlar Tehlikeli mi?

Top Safety Pick-Plus testleri, araç modellerinin olası kazalara karşı dayanıklılığını ölçen ve araçlara bu testlere göre belli başlı kriterler üzerinden derecelendirmeler yapan bir testtir. Testi ABD, Virginia merkezli IIHS (Insuarence Instutate for Highway Safety – Sigorta Enstitüsü Karayolu Güvenliği) kuruluşu düzenler. Yapılan bu testler ve alınan derecelendirmeler araç modelleri ve markalar için oldukça belirleyici olmaktadır.

Elektrikli arabalar kullanılan parçalardan kaynaklı olarak güvenlik oranları doğal olarak benzinli araçlara göre fazladır. Yangın çıkma olasılığı en yüksek parça ise arabalarda bulunan lityum-iyon bataryalardır. Bu bataryalar bünyesinde bulunan bir sorundan kaynaklı kısa devre yapabilir ve çıkan kıvılcımdan dolayı elektrikli arabada yangın çıkabilir.

Ancak yangın çıkmasını önlemek için lityum-iyon bataryalarda kısa devre ve medyana gelme ihtimali olan hasarlara karşı soğutma sıvıları bulunur. Bu sıvı bataryayı çevreleyen malzemenin içerisinde bulunur. Diğer bir önlem olarak ise elektrikli arabalarda arızaların bütünü etkilememesi için batarya, tek bir parçadan oluşmak yerine bir dizi lityum iyon paketçiklerinden oluşmaktadır.

Elektrikli Araçların Çevreye Faydaları

Araçların tehlikeli olmasına neden olan bir başka durum ise aracın doğrudan olarak iç kısımda medyana gelen hasarlardan değil de ortaya çıkardığı kimyasallardan doğan tehlikedir. Bilindiği üzere fosil yakıt tüketen otomobillerde yakıtın yanması sonucunda karbondioksit ve karbonmonoksit gazları araçta bulunan egzozdan havaya salınır.

Bu durumda ozon tabakasını, çevreyi ve insan sağlığını büyük oranda tehlikeyle karşı karşıya bırakır. Elektrikli araçlar ise içten yanmalı motorlar aksine sıfır emisyon ile çalışmaktadır. Karbonmonoksit ve karbondioksit gibi ölümcül etkiler bırakacak gazlar bu sebeple salgılanmaz. Bu da aracın dolaylı olarak sebep olduğu zararların önüne geçer.

Kaza Sırasında Elektrikli Araçların Bataryaları Yanar Mı?

Elektrikli araçların karıştığı kazalarda her ne kadar emsal olaylar gözlemlendiğinde elektrikli araçların yüksek bir oranda yanmadığı söylense de elbette kazada ortaya çıkacak bir kıvılcım bataryaların alev almasına neden olabilir. Özellikle son şahit olunan Tesla model araçların kazalarında elektrikli araçların yandığı hatta söndürüldükten sonra tekrar alevlendiği bile saptandı.

Bunun sebebi ise kaza medyana geldiğinde pillerde hâlâ yeterli enerji bulunmasıdır. Bunların önüne geçebilmek için Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu, elektrikli araçlara kazadan sonra enerjiyi kesecek bir sistem tanımlanması gerektiğini vurguladı.