Elektrikli Araç Satın Almanın Tüm Detayları
2205.2023

Elektrikli Araç Satın Almanın Tüm Detayları

Elektrikli araç, sahip olduğu ileri teknoloji ve karmaşık yapısı nedeniyle sahip olma düşüncesi varsa tüm detaylarıyla bilinmelidir. İlerleyen zaman ve teknoloji neticesinde Dünya’da ve Türkiye’de elektrikli araçların satış oranları giderek artmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda tahmini verilere göre sadece Türkiye’de 2030 yılına kadar 1 milyon aracın kullanımda olması bekleniyor.

Bu nedenle yarınların teknolojisi olarak nitelendiren elektrikli arabaların, satın alım sırasında ne gibi özellikleri olduğu bilinmesi gerekiyor.

Elektrikli Araç Almanın Faydaları Nelerdir?

Elektrikli araç teknolojilerinin her geçen gün gelişmesi ve büyük şirketler ya da devletler tarafından yüksek sübvansiyonlar gerçekleşmesi araçların kalitesini de artırmakta. Elektrikli otomobiller bu destek altında performans ve konfor yönünden oldukça donanımlı, hatta geleneksel içten yanmalı motorlara göre daha üstün kullanıcı deneyimleri sunmaya başladı. Bu araçların avantajlarına gelirsek:

  • Sıfır emisyon salınımı ve çevre dostu sürüş,
  • Sıfır ses kirliliği,
  • Motor gücü nedeniyle hızlı ivmelenme ve seri vites geçişleri,
  • Düşük yakıt maliyeti,
  • Düşük parça gereksinimi ve düşük fiyat sunan bakımlar,
  • Elektrikli araç bakımında düşük maliyet.

Neden Elektrikli Araç Almalısınız?

Elektrikli Araç Tipi

İlk olarak, ne tür bir elektrikli araba satın almak istediğinizi bulmanız gerekir. Temel olarak dört tür elektrikli araç vardır: tam elektrikli, hibrit elektrikli, plug-in hibrit elektrikli ve yakıt hücreli elektrikli. Bir hibrit elektrikli araç, herhangi bir harici şarj gerektirmez ve yakıt hücreli araçlar henüz gelişme aşamasındadır.

Sürüş Alanı

Bir elektrikli otomobilin menzili, bir elektrikli otomobilin tek bir tam şarjla kat ettiği mesafeden başka bir şey değildir. Şarj altyapısı hala gelişme aşamasında olduğundan, EV satın alırken sürüş menzili çok önemli bir faktördür. Geleneksel akaryakıt istasyonları kadar çok şarj istasyonu bulamayabilirsiniz, bu nedenle iyi bir sürüş mesafesine sahip bir elektrikli araba satın almak daha iyidir.

Batarya Tipi ve Kapasitesi

Modern elektrikli araçlar, şarj etme ve boşaltma açısından hafif ve verimli olan Lityum-İyon pil paketlerini kullanır. Bir EV'nin sürüş menzilini etkileyen pilin kapasitesini de göz önünde bulundurmalısınız. Pil kapasitesi ne kadar yüksek olursa, sürüş menzili o kadar iyi olur.

Şarj Özellikleri

Bir EV'de önemli olan sadece pil kapasitesi değil, pilin şarj edilmesi için geçen süre de çok önemlidir. Genellikle bir EV, standart şarj ve hızlı şarj gibi şarj seçenekleriyle birlikte gelir. Hızlı şarj cihazı takmak pahalıdır, ancak pili birkaç saat içinde şarj edebilir. Evinize normal şarj istasyonları kurulabilir, ancak pilin tamamen şarj edilmesi çok zaman alacaktır.

EV'nin hızlanması

Hızlanma söz konusu olduğunda, genellikle bir elektrikli araç IC motorlu araçlarla eşittir. Elektrik motorları tarafından üretilen anlık tork sayesinde EV çok hızlı bir şekilde hızlanabilir. İvme, elektrik motorlarının sayısına ve elektrik motorlarının ürettiği güce bağlıdır.

Güç ve Tork

Bir elektrikli otomobilin gücü, elektrik enerjisinin sağladığı mekanik çıktıdır ve hp cinsinden ölçülür. Tork size EV'nin hızlanması hakkında bir fikir verir ve elektrik motorunun ne kadar güçlü olduğuna bağlıdır. Daha iyi tork ve güç değerleri, sürüş deneyimini keyifli hale getirir.

Batarya Garantisi

Pil paketi, EV'nin en pahalı bileşenlerinden biridir. Genellikle üreticiler, sürüş mesafesi veya süre açısından pil takımı için garanti verir. Bu nedenle, her zaman pil paketi için ne kadar garanti verildiğine dikkat edin.

Enerji Tüketimi

Elektrikli aracın geleneksel bir arabaya kıyasla verimliliğini belirlemek için bir elektrikli aracın tükettiği elektrik miktarını göz önünde bulundurmalısınız. Enerji tüketimi ayrıca bir elektrikli aracın işletme maliyetini de belirler. Genellikle elektrikli otomobiller, IC motorlu araçlara kıyasla çok düşük işletme maliyetine sahiptir.