Elektrikli Araç Şarj İstasyonları İş Yerinde Nasıl Kurulur?
0709.2023

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları İş Yerinde Nasıl Kurulur?

Hangi tür veya modelde olursa olsun, maliyeti fark etmeksizin elektrikli araç şarj istasyonlarını kurma işi her zaman nitelikli bir profesyonelin işidir.

İş yerinde elektrikli araç (EA) şarj istasyonlarını kurmak herkes için bir çözüm değildir ve en iyi şarj çözümü konumunuza ve özelliklerine bağlıdır. Şunları yapmanız gerekecektir:

  • Detaylı bir lokasyon analizi yapmak
  • Enerji şebekenizi ve kapasitenizi değerlendirmek

Bu adımları attıktan sonra, kurulumu yapan kişi ile ayrıntılı bir planlama ve proje zaman çizelgesi oluşturabilir ve kurulum maliyetleri hakkında daha detaylı fikir sahibi olabilirsiniz.

Bu maliyetler büyük ölçüde konumunuza, iş yeriniz için seçtiğiniz EA şarj istasyonlarının türüne ve sayısına bağlı olacaktır. Ancak AC iş yeri şarj istasyonları için ortalama kurulum maliyetleri genellikle toplam ön maliyetlerin yaklaşık %60-80'i civarında olur. Eğer 5, 10 veya 25 şarj istasyonundan oluşan daha büyük bir ağ kurmayı planlıyorsanız, on binlerce Euro'ya kadar maliyetlerle karşılaşabilirsiniz.

Hızlı şarj sağlayan DC şarj istasyonlarının kurulum gereksinimleri büyük ölçüde farklılık gösterir. Bu nedenle bu makalede AC şarj istasyonlarına odaklanacağız.

İş Yerindeki Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarının Yükselişi

"Elektrikli mobilite artık yeni bir trend değil. Muhtemelen siz de çalışanlarınızın birçoğunun artık elektrikli araç kullanmaya başladığını gözlemliyorsunuzdur. İş yeri elektrikli araç şarj istasyonları, yalnızca elektrikli araç sahiplerine sunulan bir avantaj olmakla kalmaz, aynı zamanda kuruluşunuzun sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada yardımcı olabilir ve hatta gelir kaynağı olabilir.

İş yerinizde elektrikli araç şarj istasyonlarının nasıl kurulacağına dair bilgi aradıysanız muhtemelen cevaplardan çok sorularla karşılaştınız. Sahada gerçekleşen hazırlık aşamaları, kurulum ve tüm bunların maliyetleriyle birlikte kurulum sürecini etkileyen birçok değişken bulunmaktadır.

İş yerindeki elektrikli araç şarj istasyonlarını kurarken dikkate almanız gereken farklı yönleri ele alalım ve size sürecin net bir genel bakışını sunalım.

İş Yerindeki Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarını Kendiniz Kurabilir Misiniz?

Hayır, nitelikli bir kurulum ekibi yardımı olmadan elektrikli araç şarj istasyonlarını kuramayacaksınız.

En düşük güçlü AC şarj istasyonları bile bilinçsiz bir şekilde kurulum yapılmaya kalkılırsa hafife alınmayacak kadar tehlikelere yol açabilir.

Bunları kendiniz kurmaya çalıştığınızda, üretici garantisinin geçersiz olmasına sebep olabilir ve hükümet teşviklerine uygun olmayan durumlara yol açabilirsiniz. Bu durum şarj istasyon kurulum maliyetlerinizi önemli ölçüde yükselmesine sebep olur. Bazı ülkelerde, örneğin Fransa'da, nitelikli bir teknisyenin yardımı olmadan elektrikli araç şarj istasyonu kurmanın yasa dışı olduğu durumlar vardır.

İşyeri Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarının Yaygın Kurulum Zorlukları

Elektrikli araç şarj istasyonlarını kurmak, herkes için en elverişli çözüm değildir ve sahip olduğunuz lokasyonun özel gereksinim ve kısıtlamalarına göre uyarlanmalıdır.

Sınırlı Güç Kapasitesine Sahip Olmak

Örneğin, bazı durumlarda işyerinizin mevcut enerji şebeke bağlantısı, EA şarjının yükünü yönetmekte yetersiz kalabilir ve yükseltme gerektirebilir veya sayaç kutunuzda sınırlı alanla karşılaşabilirsiniz.

Tercih Edilen Şarj Noktaları İçin Bağlantı İmkanlarını Küçümsemek

Bazen park alanınıza istasyonları yerleştirmek istediğiniz konum, bağlantı açısından en elverişli konum olmayabilir.

Elektrik panonuzdan şarj istasyonlarına kablo çekme ek maliyetlerini göz önünde bulundurmanız gerekebilir.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarının Nasıl Kullanılacağını Göz Ardı Etmek

Lütfen şarj cihazlarının nasıl işleyeceğini düşünün. Örneğin, şarj istasyonlarının aynı anda kullanılması planlanıyorsa, her istasyondan gelen yükleri nasıl dengeleyebileceğinizi düşünmelisiniz. Böylece binanızın elektrik gücünü aşırı yüklememeye dikkat edersiniz.

Buna ek olarak, şarj istasyonlarınızın erişimini kısıtlayabilir ya da halka açabilirsiniz. Örneğin, EA şarj hizmetini iş yerinizdeki çalışanlarınıza özel daha ekonomik bir hizmet olarak mı sunmak istiyorsunuz? Ziyaretçilerinizin veya müşterilerinizin istasyona erişimi olmasını istiyor musunuz?

Şarj istasyonlarını kurmadan önce şirketinizin şarj hizmeti stratejisini belirlemek iyi bir fikirdir.

İş Yerinde Bir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nasıl Kurulur?

Aşağıda iş yeri elektrikli araç şarj istasyonlarının kurulum sürecindeki temel adımlara bir göz atalım.

Detaylı Bir Yer Değerlendirme Yapın

Hangi türde veya kaç adette iş yeri şarj istasyonunu kurulacağına karar vermeden önce, lokasyon değerlendirmesi yapmak için bir sertifikalı elektrikçinin yardımını almak iyi bir fikirdir.

Bu, yerleşim planları ve binanızın elektrik sisteminin daha geniş bir şekilde dikkate alınması anlamına gelir. Örneğin, şarj istasyonlarının planlanan konumu ve şarj cihazlarını kurulumu için altyapı ve kurulum çalışması ve elektrik panosu adapte işlemini hesaba katmanız gerekecektir.

Ayrıca, organizasyonunuzun elektrikli araç şarj ihtiyaçlarının nasıl gelişeceğini önceden düşünmek ve kurulumunuzun gelecekteki ihtiyaçlara uygun ve kolayca ölçeklendirilebilir olduğundan emin olmak da önemlidir. Örneğin büyüyen elektrikli araç pazarını baz alarak çalışanlarınızın gelecekte elektrikli araç sahibi olma ihtimalini ve buna bağlı olarak şarj talebinin nasıl artacağını şimdiden değerlendirmeniz size artı değer sağlıyor olacaktır.

Enerji Şebekenizi Değerlendirin

Elektrikli araç şarj kurulumunuzu etkileyecek temel faktörlerden birisi binanızın güç şebekesine olan bağlantı kapasitesidir. Tipik bir AC şarj istasyonu, 7.4 ile 22 kilowatt (kW) arasında enerji kullanır. Karşılaştırma yapmak gerekirse, bu tipik masaüstü bilgisayarların 53 ila 157 adedine veya yaklaşık 148 ila 440 dizüstü bilgisayara eşdeğerdir.

Elektrikli araçların şarjı için kullanılan elektriğin, binanızın elektrik devresine eklediği yük nedeniyle kapasitenizin ne kadar olduğunu bilmek ve EA şarj cihazlarınızın, devrenizi aşırı yüklemeyeceğinden emin olmak için neler yapılmasını gerektiğini biliyor olmanız gerekir.

Ancak 10 AC şarj istasyonunun en fazla 11 kW güç çıkışına sahip olması, tüm şarj istasyonlarının her zaman tam gücü kullanmanız gerektiği anlamına gelmez.

Akıllı şarj özellikleri, yük dengeleme gibi, EV şarj istasyonlarının enerji kullanımını optimize edebilir ve mevcut kapasiteyi akıllıca dağıtabilir.