Elektrikli Araç Pilleri Geri Dönüştürülebilir mi?
2102.2023

Elektrikli Araç Pilleri Geri Dönüştürülebilir mi?

Sonda söyleyeceğimizi başta söylemek gerekirse evet, elektrikli araba pilleri geri dönüştürülebilir ve bazı tekniklerle ham maddelerin %95'e kadarı geri kazanılabilir. Ek olarak belirtmek gerekirse küresel olarak hükümetler, elektrikli araç pillerinin kolayca geri dönüştürülebilir bir şekilde tasarlanmasını ve üretilmesini zorunlu kılıyor.

Geri dönüşümün ötesinde, elektrikli araç pilleri arabanızdaki ilk uzun ömürlerini tamamladıktan sonra ileri dönüştürülebilir, yeniden kullanılabilir veya başka bir amaca uygun hale getirilebilir.

Elektrikli Otomobil Pilleri Dayanıklı Mı?

Elektrikli araç satışlarının her yıl rekor kırmasıyla, elektrikli mobilite şüphesiz yeni normal haline geliyor. Ancak elektrikli araçları olumlayanlar olduğu gibi eleştirenler de var; elektrikli araçların gerçekte ne kadar sürdürülebilir olduğu hakkında çok fazla tartışma var ve genellikle ana suçlu pilleri.

Telefonlarımızdaki ve dizüstü bilgisayarlarımızdaki pillerin birkaç yıl içinde kapasitelerinin çoğunu kaybetmesine, hatta daha da kötüsü erkenden tamamen bozulmasına hepimiz çok aşinayız; bu sebeple endişe anlaşılabilir. Cihazlarımızdaki pillerin aksine, elektrikli otomobil pilleri baştan sona dayanıklı, yüksek yoğunluklu performans için tasarlanmıştır. Sonuç olarak, genellikle çok daha uzun, ortalama 15-20 yıl sürerler.

Ancak en dayanıklı pil bile eninde sonunda kullanım ömrünün sonuna ulaşacaktır. Peki, kullanılmış elektrikli araç pilleri ile neler yapılabilir? Aşağıda geri dönüşüm süreçlerinin yanı sıra EV pillerinin nasıl ileri dönüştürülebileceğini, yeniden kullanılabileceğini veya yeniden kullanılabileceğini açıklayacağız.

EV pillerini kullandıktan sonra onlara ne olduğunu keşfedelim.

Bir EV'nin Pil Ömrü Ne Kadardır?

Geri dönüşüm söz konusu olmasa bile, insanların elektrikli arabalarla ilgili temel endişelerinden biri pil ömürleridir. Araştırmamız, potansiyel elektrikli araç sürücülerinin yüzde 30'unun, arabalarının bataryalarının, kullanımları bitmeden biteceğinden endişe ettiğini ortaya çıkardı.

Ancak bu korku çoğunlukla yersiz. Şu anda, yeni bir pilin 160.000 ile 321.000 km veya yaklaşık 15-20 yıl sürmesi bekleniyor. Ancak varsayımsal bir beklentinin ötesinde, birkaç yıl önce üretilen elektrikli otomobil pillerinin, bir arabanın ortalama ömrünün çok ötesinde dayanabileceğini gösterdi.

Örneğin Tesla, pillerinin tipik olarak ABD'de de yaklaşık 321.000 km ve Avrupa'da ise 240.000 km boyunca sorunsuz kullanıldığını bildiriyor. Ancak bir pil zamanından önce arızalansa bile, üreticiler genellikle 8-10 yıllık bir garanti veriyor; bu nedenle pil ömrünün büyük bir kısmını bu garanti ömrü kapsıyor.

Diğer elektronik cihazlar gibi, elektrikli araç pilleri de sonunda kullanımla birlikte maksimum kapasitelerinin bir kısmını kaybedecektir. Bununla birlikte, kayıp minimumdur. Yılda yalnızca yaklaşık yüzde 2,3'tür ve arabanızın pil ömrünü uzatmanın yolları vardır; örneğin, her gece şarj etmemek veya yalnızca yüzde 80'e kadar şarj etmek.

EV Piller, Neyden Yapılmıştır?

EV pilleri yıllarca dayanacak olsa da sonunda ömürlerinin sonuna ulaşacaklar. Bir elektrikli otomobilin pilinin nasıl geri dönüştürülebileceğini anlamak için önce neyden yapıldığına bakmamız gerekir.

Diğer elektronik cihazlar gibi EV pilleri de enerji depolamak için çoğunlukla şarj edilebilir lityum-iyon hücrelerden oluşmaktadır. Lityumun ötesinde, yaygın olarak kullanılan malzemeler arasında kobalt, manganez, nikel ve grafitin yanı sıra kasa için çelik ve alüminyum bulunur. Düzgün bir şekilde geri dönüştürülebilmesi için, bu malzemelerin yeniden kullanılabilecekleri bir noktaya kadar ayrılmaları ve saflaştırılmaları gerekir.

Ömrünü Tamamlamış Elektrikli Araç Pillerinin Geleceği

Çoğu üründe olduğu gibi, bir elektrikli otomobil pili ne kadar uzun süre kullanılabilirse o kadar sürdürülebilirdir. Geri dönüşüm ham maddelerin geri kazanılmasını sağlarken, yine de enerji yoğun bir süreçtir ve bir pil artık başka bir şekilde kullanılamadığında son çare olmalıdır.

Şans eseri, gelecekteki uygulamalar için daha da fazla potansiyel ile eski EV pillerini ileri dönüştürmenin ve yeniden kullanmanın yolları var. Örneğin Nissan, araba hurdaya çıkarıldıktan sonra eski EV pillerinin orijinal kapasitelerinin yaklaşık yüzde 60 ila 70'ini koruduğunu buldu. Bu, bir EV'ye güç sağlamak için yeterli olmasa da daha az enerji kullanımı için mükemmel şekilde uygundur.

Eski EV pilleri için en popüler uygulamalardan biri, ister şebeke seviyesinde ister bireysel evler ve işyerleri için elektrik depolama aracı olarak kullanımıdır. Örneğin; Eaton, BAM ve ortağımız The Mobility House tarafından yürütülen bir proje, Amsterdam'daki Johan Cruijff Arena'daki talep zirvelerini düzeltebilen 3 megavatlık bir pil deposu oluşturmak için 148 eski Nissan Leaf pili kullanıyor.

Yenilenebilir enerji depolama, dünya çapındaki şebekeler için önemli bir zorluk haline geldiğinden, kullanılmış EV pillerinden yapılan depolama sistemleri, eski pillere ikinci bir hayat veren umut verici bir uygulama olabilir.

Elektrikli Araba Bataryaları: Dönüşüme Elektrikli Bir Bakış

Eski pilleri yeniden kullanmak genellikle en iyi çözüm olsa da, bazen piller arızalıdır veya yeniden kullanılabilecek kadar işlevsel değildir. Bu gibi durumlarda, geri dönüşüm en iyi seçenektir.

Lityum-iyon pillerin geri dönüştürülmesi, hammadde madenciliğine olan bağımlılıklarını azaltmaya çalışan ülkeler ve şirketler için giderek artan bir öncelik haline geliyor. EV pillerindeki malzemelerin çoğu nadir veya kaynağı zor olduğundan, geri dönüşüm bu değerli malzemelerin çöplüklerde kaybolmamasını ve bunun yerine tedarik zincirine geri beslenmesini sağlayabilir.

Bir EV Pilinin Geri Dönüşümü Nasıl Gerçekleşir?

Bir EV pilini oluşturan çeşitli öğeleri ayırmak için önce parçalanır ve elde edilen malzemeler boyut ve bileşime göre filtrelenir. Bu; plastikleri, demirli malzemeleri (metaller) ve demir dışı malzemeleri ayırır.

Bir sonraki adım; lityum, kobalt, nikel ve manganez gibi değerli malzemeleri çıkarmaktır. Bu, metal olmayan parçaları yakan pirometalurji adı verilen bir işlemde malzemelere yüksek ısı uygulanarak veya karışımın hidrometalurji adı verilen bir teknik kullanılarak uygun malzemeleri geri kazanan kimyasal çözeltilere maruz bırakılmasıyla yapılabilir.

Geri dönüşüm teknikleri farklılık gösterse de, bu süreç bir EV pil takımındaki temel ham maddelerin %95'e kadarını geri kazanabilir ve bunları pil üretim tedarik zincirine geri besleyebilir.

Elektrikli Araba Bataryaların Geri Dönüştürülmesinin Faydaları Nelerdir?

Geri dönüşüm, etik olmayan ve sorunlu tedarik zincirlerinden uzaklaşarak yeni ham maddelere olan ihtiyacı azaltmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda çevrenin korunmasına da yardımcı olur.

Birincisi, bir pili geri dönüştürmek, hala enerji yoğun olsa da sıfırdan bir pil oluşturmaktan çok daha az enerji kullanır. İkincisi, bir pilin geri dönüştürülmesi, bileşenlerinin yer altı suyuna sızabileceği ve içme suyu kaynağını kirletebileceği bir çöp sahasına girmesini önler.