Elektrikli Araç Bataryaları
0908.2023

Elektrikli Araç Bataryaları

Elektrikli mobilitenin sürekli yükselişiyle elektrikli araçlara, dolayısıyla EV pillerine olan talep artıyor. Bu durum, pil üreticilerinin artan talebi nasıl karşılayabileceği ve EV pili üretmek için hangi malzemelere ihtiyaç duyulduğu sorusunu gündeme getiriyor.

Bu makalede, elektrikli araba pilleri için kullanılan malzemeleri ve üretim sürecini derinlemesine inceliyoruz. Ayrıca önde gelen elektrikli araç pil üreticilerinin kimler olduğuna ve artan arz&talep farkının EV pillerinin geleceği için ne anlama geldiğine ışık tutuyoruz.

Elektrikli Araç Bataryalarında Bulunan Malzemeler Neler?

Elektrikli araç pilleri birçok farklı şekil ve boyutta üretilmektedir. Pillerin biçiminden kimyalarına kadar üreticilerin, bir dizi pil seçeneği vardır. Pillerin yapıldığı malzemeleri aktarmadan önce, farklı fiziksel hücre yapılarını anlamak önemlidir.

Elektrikli Araç Pil Hücrelerinin Farkları Ne?

Elektrikli araçlarda kullanılan üç temel pil hücresi türü vardır: silindirik piller, prizmatik piller ve kese piller. Madeni para hücreleri de mevcuttur ancak bunlar şu anda test amaçlı araştırma&geliştirme ile sınırlıdır ve elektrikli araçlarda ticari olarak kullanılmamıştır.

  • Silindirik Hücreler: Belki de en sık kullanılan biçim olan silindirik piller, adından da anlaşılacağı gibi mekanik darbelere karşı direnç sağlayan silindirik bir mahfaza içinde bağımsızdır.

    Uzun süre kullanılabilen silindirik hücreler; uygun maliyetli ve üretimi kolay olanlardır. Bununla birlikte, silindirik hücrelerin güç çıkışları sınırlı olabilir, bu nedenle daha küçük pillere sahip EV'ler genellikle prizmatik veya kese hücreleri kullanır.
  • Prizmatik Hücreler: Oldukça küçük olan silindirik hücrelerin aksine prizmatik hücreler daha büyüktür. Mahfaza için daha az malzeme kullandıkları için prizmatik hücreler, ısıyı silindirik hücrelerden daha iyi yönetirken daha fazla enerji depolayabilir; daha yüksek güç sağlayabilir.
  • Kese Hücreleri: Adından da anlaşılacağı gibi kese hücreler, alan kullanımı açısından onları çok verimli hale getiren yumuşak plastik bir kasa içine yerleştirilmiştir. Bununla birlikte kırılgan kasaları, hücrelerde mekanik hasarı önlemek için genellikle ek korumaya ihtiyaç duydukları anlamına gelir.

Elektrikli Araba Bataryalarında Hangi Malzemeler Kullanılır?

Elektrikli araba bataryaları pil hücreleri dışında malzeme kullanımına göre de değişiklik gösterir. Bunun sebebi kullanılan malzemenin elektrik depolama kapasitesiyle ilgilidir. Düşük maliyeti ve yüksek enerji depolama kapasitesi sayesinde lityum-iyon en yaygın kullanılan malzeme olsa da farklı piller de vardır.

Nikel manganez kobalt (NMC) ve nikel metal hidrit (Ni-MH), elektrikli araçların ilk zamanlarında uygun maliyetleri, uzun ömürleri ve nispeten yüksek kapasiteleri sayesinde popülerdi. Toyota Prius ve RAV4 gibi daha eski hibritler, yaygın olarak NMC veya Ni-MH piller kullanıyordu.

Lityum İyon Pillerin Özünde Ne Var?

Lityum iyon pil oluşturmak için farklı işlemler gerekir. Diğer piller gibi li-ion pillerde de pozitif yüklü bir katot, negatif yüklü bir anot ve bunları ayıran bir elektrolit bulunur. Katot tipik olarak bir lityum, nikel, kobalt ve manganez karışımından yapılırken, anot en yaygın olarak grafit kullanılarak yapılır.

Son olarak; tek tek hücreler, pil paketini bir arada tutan ve pili mekanik hasara karşı koruyan alüminyum veya çelik bir mahfaza içine alınır.

Elektrikli Otomobil Bataryaları Hangi Parçalardan Oluşuyor?

Bir elektrikli araba pilini, işlevsel hale getirmek için daha birçok donanım ve yazılım bileşenine ihtiyacı vardır. Bunlar:

  • Pil Modül Dizisi
  • Akü Yönetim Sistemi
  • Akü Elektrik Sistemi
  • Akü Soğutma Sistemi
  • Pil Koruma Kılıfı