Elektrikli Arabalar Nasıl Çalışır?
2205.2023

Elektrikli Arabalar Nasıl Çalışır?

Gazla çalışan araçların aksine, elektrikli araçlar çalışmak için içten yanmalı motorlara ihtiyaç duymazlar. Bir elektrik motoru ve şarj edilebilir pil paketi ile donatılan elektrikli arabalar, daha az gürültü kirliliği oluştururken benzin yakmadan veya zararlı egzoz emisyonları üretmeden yollarımızda hareket eder.

Elektrikli arabaların nasıl çalıştığını özetlemek gerekirse: elektrikli araçlar bir şarj istasyonundan enerji alır ve enerjiyi pilinde depolar. Akü, tekerlekleri hareket ettiren motora güç sağlar. Bu hareketin gerçekleşmesi için birçok elektrikli parça arka planda birlikte çalışır.

Elektrikli Otomobilin Temel Bileşenleri Nelerdir?

Bir elektrikli otomobili oluşturan temel parçaları parçalamak, nasıl çalıştıklarını anlamak için çok önemlidir. Bu temel bileşenler şunları içerir:

Şarj Portu

Elektrikli bir aracın şarj bağlantı noktası, pil takımının harici bir güç kaynağından enerji almasını sağlar. Bu güç kaynakları, daha yaygın olarak bir şarj istasyonu olarak bilinen elektrikli araç besleme ekipmanı olarak adlandırılır.

Şarj işlemi, bir elektrikli araç besleme ekipmanı, özel bir konut veya ticari şarj istasyonunda bir elektrikli aracın şarj bağlantı noktasına takıldığında gerçekleşir.

Çevirici

Elektrikli araç invertörleri, pil takımının elektron akışını Doğru Akımdan (DC) Alternatif Akıma (AC) dönüştürür ve bu daha sonra elektrikli çekiş motoruna güç vermek için kullanılır. Lityum iyon piller yalnızca DC gücünü kabul edebildiğinden ve elektrikli çekiş motorlarının çalışması için AC gücü gerektirdiğinden, invertörler elektrikli arabalar için gerekli bileşenlerdir. İnvertörler ayrıca motora gönderilen AC gücünün frekansını kontrol etmek için de kullanılır, bu nedenle EV'nin hızını kontrol etmede doğrudan rol oynarlar.

Elektrikli Çekiş Motoru

İnvertörden elektrik alan elektrikli çekiş motoru, aracı hareket ettiren gücü sağlar. Elektrikli çekiş motorları, DC motordan daha verimli ve güvenilir olduğundan, genellikle alternatif bir akımla çalıştırılır. AC elektronları sürücü aracılığıyla motora ulaştığında, motorun dönmesine neden olan dönen bir manyetik alan oluştururlar. Elektrikli çekiş motorları, içten yanmalı bir motor gibi geçiş yapmak için birden fazla vitese sahip olmadıklarından oldukça verimli ve güçlüdür, pedaldan motora güç neredeyse anında gelir. 

Çekiş Batarya Paketi

Bir elektrikli aracın çekiş akü paketinin ana işlevi, şarj sırasında şebekeden toplanan enerjiyi depolamaktır. Bu enerji daha sonra aracın motoruna ve diğer tüm elektrikli bileşenlere güç sağlamak için kullanılır.

Elektrikli Aktarma Organları

Bir elektrikli aracın aktarma organı, aracın çalışmasına izin veren tüm yüksek voltajlı elektrik sistemini kapsar. Bir elektrikli aktarma organı genellikle invertör, elektrikli çekiş motoru, redüksiyon tahriki ve çekiş aküsünden oluşur.

Bu elektrikli aktarma organları hafif, kompakt ve anlık torkla çok az titreşim sağlar. Elektrikli aktarma organlarındaki birçok invertör, yavaşlama sırasında yer değiştiren enerjiyi bile geri kazanabilir. Bu süreç rejenerasyon olarak bilinir ve frenleme sırasında kullanılmayan AC gücünü akü paketinde depolanabilecek DC gücüne aktarır.

Rejeneratif Frenler

Harici güç, pil takımının kabul edebileceği tek güç değildir. Bir elektrikli aracın rejeneratif frenleri, yokuş aşağı giderken veya fren yaparken aküye geri güç gönderir. Temel olarak rejeneratif frenler, mekanik enerjiyi elektriğe dönüştürmek için otomobilin elektrik motorlarını jeneratör olarak kullanarak çalışır.

Soğutma Sistemleri

Elektrikli araç aküleri, en iyi performansı sergilemek, maksimum menzil sağlamak ve uzun ömürlü olmak için sıkı bir şekilde kontrol edilen bir sıcaklık aralığında çalışmalıdır. EV'ler, onları bu aralıkta tutmak için gelişmiş soğutma sistemleri kullanır.

 
Elektrikli Araçlar Nasıl Şarj Oluyor?

Elektrikli araçlarda en yavaştan (seviye 1) en hızlıya (seviye 3) kadar üç farklı şarj istasyonu seviyesi vardır:

  • Seviye 1 şarj cihazları tipik, 120 voltluk prizlerdir ve genelde fazla acelenizin olmadığı mekanlar için uygundur. Aracınızın tam şarj olması için ortalama 20 saat gibi bir süre gereklidir.
  • Seviye 2 istasyonlar seviye 1 şarja oranla daha hızlı şarj ederler ve aracınızın tamamen şarj olması ortalama 8 saat gibi bir zaman alabilir. Bu, onları evde veya otel gibi yerlerde gece şarjı için ortak çözüm haline getirir.
  • Seviye 3 DC hızlı şarj istasyonları en fazla gücü sağlayan şarjlardır; bir elektrikli aracın pilini yaklaşık 30 dakikada ortalama %80 oranında şarj edebilirler.