Dünyada ve Türkiye’de Elektrikli Araç Piyasasının Durumu Nasıl?
0709.2023

Dünyada ve Türkiye’de Elektrikli Araç Piyasasının Durumu Nasıl?

Geçtiğimiz yıl, küresel olarak hızlı şarj istasyonlarının sayısı 330.000 birimlik önemli bir artış yaşadı ve bu da dünya genelinde yaklaşık 860.000 hızlı şarj istasyonuna ulaşılmasını sağladı. Pazarın büyüklüğü ve değeri açısından hızlı şarj segmenti pazara öncülük etti ve 2022 yılında küresel gelirin %72'den fazlasını oluşturdu.

Elektrikli araç (EA) şarj çözümlerine yatırım yapmaya ilgi duyan işletmeler için DC hızlı şarj pazarını anlamak önemlidir. Bu makale, mevcut pazarın kapsamlı bir analizini sunmayı amaçlamaktadır.

Artan şarj hızları, yeni iş birlikleri, akıllı şarj gelişmeleri ve yenilenebilir enerjilerin entegrasyonu mevcut trendler iken, bir şebeke bağlantısı kurma ve hükümetlerin uyumluluk ve standartlaştırmayı sağlama çabaları mevcut zorluklar olarak görülmektedir.

Hızla Değişen Mobilite Dünyası, Hızlı Şarj Altyapısına İhtiyaç Duyuyor

Dünya elektrikli mobiliteye geçerken, hızlı şarj altyapısına olan ihtiyaç hiç olmadığı kadar yüksek. Basitçe ifade etmek gerekirse: Yollarda giderek artan sayıdaki elektrikli aracı desteklemek için geniş çapta erişilebilir ve güvenilir bir kamu hızlı şarj noktaları ağı gerekmektedir. Hızlı şarj, aynı zamanda Seviye 3 şarj veya DC şarj olarak da bilinir ve sürücülere AC şarj istasyonlarına kıyasla çok daha hızlı ve kısa süreli şarj hizmeti sunar. Kamu hızlı şarj altyapısının genişlemesi, şarj endişesini (batarya bitme korkusu ve şarj edememe durumu) azaltır ve sürücülerin uzun mesafeleri daha rahat bir şekilde kat etmelerini sağlar.

Son yıllarda, kamu elektrikli araç şarj altyapısı dağıtımı, elektrikli mobilite benimsemesine büyük ölçüde yardımcı oldu. Önümüzdeki on yıl boyunca bu desteğini sürdürecektir. Ancak ticari hızlı şarj istasyonlarının, elektrikli araç pazarının büyümesinde önemli bir rol oynaması beklenmektedir.

Bunun nedeni oldukça basittir. Sürücüler araçlarını mümkün olduğunca hızlı bir şekilde şarj etmek isteyecekler ve bu hizmeti sunan yerlere seyahat edeceklerdir. Ayrıca araştırmalar, sürücülerin daha hızlı şarj için ekstra ücret ödemeye istekli olduklarını göstermektedir. Bu nedenle işletmenizde hızlı şarj altyapısı bulunması yeni bir gelir kaynağı olarak hareket edebilir ve müşterileri işletmenizi ziyaret etmeye çekebilir.

Farklı türdeki işletmeler, konumlarını otoyolların yakınında, yoğun şehir bölgelerinde veya popüler destinasyonlara yakın olacak şekilde stratejik bir şekilde konumlandırmanın avantajlarını kullanabilir. Eğer işletmenizi hızla büyüyen hızlı elektrikli araç şarj pazarına yönelik olarak geliştirmeyi düşünüyorsanız mevcut durumu, trendleri ve zorlukları inceleyerek konuya dair genel bir öngörü sahibi olabilirsiniz.

2023 Elektrikli Araç Şarj Altyapısı

Dünyada Bugün Kaç Tane Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Bulunmaktadır?

2022'nin sonunda dünya genelinde 2.7 milyon adet kamuya açık şarj noktası bulunmaktaydı ve bunlardan 900.000 adedi aynı yıl içinde kurulmuştu. Bu, 2021'e göre %55'lik bir artışı temsil ediyor ve salgın öncesi seviyelerle benzer bir büyüme oranını yansıtıyor.

Küresel Elektrikli Araç Şarj Altyapısının Şu Anki Piyasa Değeri Nedir?

Küresel Elektrikli Araç (EA) şarj altyapısı pazarının 2022'de 19.67 milyar ABD Doları olarak değerlendirildi ve 2023'ten 2030'a kadar bileşik yıllık büyüme oranı (CAGR) %25.5 olarak artması bekleniyor.

Tabii ki hem şarj noktalarının sayısı hem de piyasa değeri olarak belirtilen sayılar, daha yavaş şarj süresine sahip AC şarj noktalarını da içeren toplam şarj istasyonu sayısını yansıtmaktadır. Bu nedenle özellikle DC hızlı şarj istasyonlarına odaklanalım.

Küresel Hızlı Şarj Altyapısı 2023

2022'de küresel hızlı şarj istasyonlarının sayısı, 330.000 birimlik önemli bir artışla toplamda yaklaşık 858.000 birime ulaştı.

Pazar büyüklüğü ve değeri açısından hızlı şarj segmenti pazarda öncülük etti ve 2022 yılında küresel gelirin %72'den fazlasını oluşturdu.

Bu makale genellikle AB, İngiltere ve ABD'ye odaklansa da Çin'in hızlı şarj altyapısı konusunda lider olduğu, ülkenin toplam 760.000 hızlı şarj istasyonuna sahip olduğu belirtilmelidir.

Avrupa Hızlı Şarj Altyapısı

Avrupa, hızla genişleyen hızlı şarj altyapısını 2022'nin sonuna kadar 70.000 birimden fazla birimle sürdürmekte, bu da bir önceki yıla kıyasla %55'lik bir artışı temsil etmektedir. Almanya, 12.000'den fazla hızlı şarj istasyonuyla öncülük etmekte, onu Fransa (9.700) ve Norveç (9.000) izlemektedir.

Avrupa Birliği, önerilen Alternatif Yakıtlar Altyapı Düzenlemesi (AFIR) aracılığıyla kamu şarj altyapısını daha da geliştirmeyi amaçlamakta ve kıtada yaygın şarj erişimini sağlamayı hedeflemektedir.

The Global EV Outlook 2023 raporuna göre Avrupa’daki elektrikli otomobil satışları ilk çeyrekte 2,3 milyon adet olarak belirlendi.  Önceki dönemden %25 daha fazla olan bu sayının yıl sonuna kadar 14 milyona ulaşması bekleniyor.

Elektrikli araçlardaki artış eğilimi ile 2023 başında 535.731 adet olan şarj istasyonu sayısının hızlı bir şekilde artması öngörülüyor.

Türkiye’de Durum Ne?

EPDK, Türkiye’de elektrikli araç şarj istasyonu sayısının Ağustos 2023 itibarıyla 3.790’a ulaştığını açıkladı.

Türkiye’de 2023 başında 1.719 olan şarj istasyonu sayısı ikiye katlandı. Şarj lisansı alan 132 farklı firma bulunurken bu firmaların hizmete açtığı şarj soketi sayısı ise 8 bini aştı. Ancak bunların yalnızca 1.889’luk kısmından DC şarj hizmeti alınabiliyor. Bu durumda Türkiye’de şarj soketlerinin yalnızca 1/4’lük kısmının hızlı şarja imkân tanıdığını söylemek mümkün.

Anadolu Ajansı’nın yayımlamış olduğu infografiğe göre en çok şarj istasyonu bulunan şehir 2.200 ile İstanbul. Onu 822 istasyonla Ankara, 682 ile Antalya, 402 ile İzmir ve 357 ile Bursa takip ediyor. En az istasyona sahip illerde ise durum şöyle; Hakkâri, Muş ve Tunceli 1 istasyon, Ardahan, Kars ve Ağrı 2 istasyon, Osmaniye, Iğdır, Bayburt, Artvin, Şırnak ve Mardin 4 istasyon.